מרוקו – סקירה כללית היסטורית וגיאוגרפית

כללי
מרוקו ארץ  מדהימה בה שילוב של ניגודים מהנוף המדברי להרי האטלס המושלגים, עמקים ויערות עשירים ומרתקים. חופי האוקיינוס האטלנטי והים התיכון שבסך הכל 15 ק"מ של מיצר גיברלטר מפרידים אותה מאירופה.
ערים מודרניות מול ערים מתקופת ימי הביניים ואלפי הקסבות הפזורות במרחבי הסהרה. ההיסטוריה שלה מורכבת ומגוונת בת 2500 שנה כיבושים של שבטים מקומיים והמעצמות היו חלק חשוב בהתפשטות השפות, תרבויות ופולקלור עשירים ומרתקים.
יש בה סגנונות בנייה אומנות אדריכלות ומוסיקה שהביאו עימם מאנדלוסיה.
לבקר במרוקו זה כמו להיכנס לסיפורי האגדות של אלף לילה ולילה. יש בה איזו הילה של מסתוריות סביבה. מצד אחד זו ארץ ערבית, אך היא אינה דומה לארצות ערביות אחרות.
סופרים ומשוררים רבים כתבו עליה. ציירים מפורסמים ציירו אותה והפכו אותה לפנטזיה אקזוטית חושנית. גם שחקני קולנוע ביקרו בה והייתה והנה אתר פופולרי לצילומי סרטים כמו: הפרש המרוקאי, ישו מנצרת, לורנס איש ערב, גלדיאטור ועוד. מרוקו מרתקת בשל הסתירות והטלטלות בין הזהות הצרפתית מערבית המודרנית והזהות העתיקה הערבית, הברברית והמוסלמית וגם הקשר היהודי. יופייה הטבעי של ארץ הניגודים הזאת, הגיוון התרבותי ועושרה הקולינרי מושכים למרוקו תיירים.

מרוקו – תעודת זהות

השם הרשמי – אלמג'רב  (הממלכה המערבית)
יבשת        –  צפון מערב אפריקה
שטח         –  712.550  קמ"ר  ( פי 34 משטח ישראל )
אוכלוסייה  –  33 מיליון נפש  ( 60% ערבים,   35% ברברים,  5% זרים )
עיר הבירה –  רבט
המלך        –  מוחמד השישי
ממשל       –  מונרכיה חוקתית
שפות        –  השפה הרשמית ערבית מרוקנית , ניבים ברברים, צרפתית וספרדית.
דת            –  מוסלמית

כלכלה
ענפי הכלכלה העיקריים :
פוספטים, מינרלים, עור, טקסטיל, חקלאות, תעשיה, דייג ותיירות.
המטבע  – דירהאם  ( 1 $ = 8 דירהאם משתנה כל יום )

 
גיאוגרפיה
בצפון – הים התיכון

במערב – האוקיינוס האטלנטי
בדרום ובמזרח – אלג'יריה ומדבר הסהרה
בדרום ובדרום מזרח – מאוריטניה.

רכסי הרי האטלס – מרוקו נחצית על ידי ארבעת רכסי הרי האטלס:

הרי הריף 
שרשרת הרים המתמשכת לאורך 250 ק"מ ומהווים מחסום בצפון בין מרוקו לאירופה.
פיסגתו הגבוה ביותר 2448 מ' . זהו האזור הגשום ביותר במרוקו 900 מ"מ בשנה.

האטלס התיכון 
שרשרת הרים שאורכה 400 ק"מ מדרום מערב לצפון מזרח. פיסגתו הגבוה 3326 מ'.
כמות משקעיו 800 מ"מ בשנה. רוב פסגותיו מכוסים שלג כמחצית השנה.

 
האטלס הגבוה 
הרכס חוצה את רוחבה של מרוקו כ – 700 ק"מ. לאורכו פזורות למעלה מ – 30 פסגות שגובהן מעל 3000 מ' ומספר פסגות המתנשאות למעלה מ – 4000 מ'.
רוב פסגותיו מכוסות שלג כמחצית השנה. האזור בעל נופים מדהימים.
 
אנטי אטלס 
רכס הרים בדרומה של מרוקו והוא הנמוך מיתר הרי האטלס. פיסגתו הגבוה מגיעה ל – 2531 מ'. האקלים מדברי למחצה.
 

היסטוריה של מרוקו

 

הברברים


הברברים הם המתיישבים הראשונים שבאו ממרכז אפריקה השחורה, מזה שלושת אלפים שנה   אליהם הצטרפו מאוחר יותר הכנענים אנשי צור וצידון. הברברים רואים את עצמם חלק בלתי נפרד מהמדינה המרוקאית. תרבותם מבוססת על מסורת המועברת מדור לדור בעל פה והם שומרים על זהותם ומעולם לא נכנעו לכובשים זרים.
השפה הברברית היא העצם הדבר המבדיל אותם מסביבתם הערבית.
הרומאים כינו אותם בשם ברברים היות ולא דיברו לטינית או יוונית.

הכיבוש הרומית וחדירת הוונדלים

בשנת 146 לפנה"ס האימפריה הרומית השתלטה על האזור ושלטה עד שנת 428 לספירה.

לאחר נפילתה של האימפריה הרומית, הגיעו במקומם מסקנדינביה שבטים גרמניים הונדלים שהביאו עימם את הנצרות. הוונדלים הביאו להרס של ערי החוף שהיו בשליטת של האימפריה הרומית. בתקופה זו הברברים ניצלו את המאורעות וחזרו להתיישב במקומם.

הכיבוש הערבי ושלטון השושלות עד 1912


בשנת 670 לספירה הכיבוש הערבי הגיע לצפון אפריקה והקימו את העיר קארווין שבטוניסיה ממנה יצאו לכיבושים נוספים. האיסלם שולט באזור ומחליף את הנצרות.
במאה השנים הבאות התחלק חלק גדול משטח ענקי זה לאזורי שלטון נפרדים, כשהשאיפה למרוקו מאוחדת ממשיכה להתחזק. ברברים רבים נטמעו בערבים ואימצו חלק מאורחות חייהם ושפתם שהביאו לבסוף לאיחודם של מספר שבטים ולהקמתן של מספר ממלכות ושושלות ברבריות ששלטו במרוקו מאות שנים.

השלטון הצרפתי והספרדי

  
בשלהי המאה ה-19 החלה חדירתם של הסוחרים האירופיים לאזור ובעקבותיה תקופה ארוכה של תמורות קולוניאליות: צרפת, ספרד, וגרגמניה שניצלו את הערך האסטרטגי שהקנה לה מיקומה של מרוקו ובמשאביה העשירים, וכל אחת מהן שאפה להשתלט עליה.
צרפת השתלטה בשנת 1912 על כל המדינה וספרד נאחזה בשטח חסות קטן על החוף הצפוני והערים סואטה ומלילה המחזיקים בהם עד היום. הנמל טנג'יר הוכרז כאזור בינלאומי.
המושל הצבאי הצרפתי הראשון "המרשל ליאוטה" רחש כבוד לתרבות הערבית ולכן התנגד להרס הערים העתיקות "המדינות" ובסמוך להן בנה ערים חדשות. המכונות "ויל נובל". העיר רבאט קבע לבירה החדשה ופיתח את הנמל קזבלנקה. הסולטאן נשאר על כיסאו ללא סמכויות.
מחליפיו של המרשל ליאוטה לא גילו התחשבות כמוהו וניסיונותיהם של הצרפתים להחיש את ההתיישבות הצרפתית בהרי הריף שלאורך חוף הים התיכון עוררו את תושביהם.

קבלת העצמאות בשנת 1956

במלחמת העולם השנייה שימשה מרוקו לבנות-הברית בסיס שממנו הדפו את הגרמנים מצפון אפריקה.לאחר המלחמה יזם הסולטאן מוחמד החמישי הקמתה של מפלגת איסתיקלאל (עצמאות) שהביאה לעצמאות מרוקו. הסולטאן מוחמד החמישי הכריז על עצמו מלך בשנת 1957 ובשנת 1961 נפטר. ירש אותו בנו חסן השני. המלך הצעיר ב"צעידה" לסהרה המערבית, (שטח שהוחזק קודם לכן על ידי ספרד) צעד בראש הכוח של 350.000 מתנדבים, ותבעו את האזור העשיר במחצבים לעצמם. בשנות השישים התברר שתושבי המקום רוצים בעצמאות. החזית העממית של מערב סהרה התנגדה לפלישה ופתחה במלחמת עצמאות ארוכה ומרה נגד מרוקו בשנת 1991. האו"ם השיג הסכם הפסקת אש בין הצדדים ומעמדה הרשמי של הסהרה המערבית נותר לא ברור.   האלג'ירים התנגדו לא פחות מתושבי מערב הסהרה  יחסיו של המלך חסן עם המדינה השכנה  נותרו מאז גרועים. המלך חסן השני נפטר ובנו מוחמד השישי עלה לכס השלטון בשנת – 27/07/1999 .

מאת שמעון עמיר
 – מנהל טיולים מאורגנים למרוקו
 

למסלולי טיולים מאורגנים למרוקו לחץ כאן

למסלולי טיול מאורגן לשומרי מסורת לחץ כאן

בחרו בצורה נבונה בחברה הנכונה לטיולים מאורגנים במרוקו!

או התקשרו עכשיו
03-5260011

צור קשר

מלא פרטים ונחזור אליכם בהקדם